Covid-19 tast belangrijkste ademspier aan bij ernstig zieken – Welke behandeling pas jij toe?

Hoe kan je je patiënten goed ondersteunen? Welke oefeningen raad jij aan en hoe meet je of adem spierkracht verbeterd? Hoe laat je je patiënt eenvoudig zelf trainen? Donderdagavond 29 november organiseer ik, in samenwerking met Train je Longen, een informatieavond: Verminder kortademigheid, krijg meer lucht. 

Patiënten die covid-19 doormaken kampen vaak met ademhalingsproblemen. Dat geldt voor heel ernstig zieke patiënten die uiteindelijk beademd moeten worden en voor patiënten die ter ondersteuning extra zuurstof krijgen. Maar ook veel patiënten die niet in het ziekenhuis belanden, hebben soms langdurig last van benauwdheid en kortademigheid. Hiervoor kunnen ademhalings-ondersteunende oefeningen, aangereikt door de fysiotherapeut, helpen om het rustig ademen te bevorderen.

Diepere ademhaling. Versterken van de ademhalingsspieren. Een goede houding aannemen. Het zijn lichaamshandelingen die coronaviruspatiënten intensief moeten oefenen om te herstellen van ernstige ademhalingsproblemen.

Samen met Trainjelongen organiseer ik donderdagavond 25 november een online informatie over ademspierkrachttraining.

De oefeningen zijn onderdeel van een behandelplan dat een landelijk platform van fysiotherapeuten in vliegende vaart in elkaar heeft gezet. Dat is gebeurd op initiatief van onder anderen fysiotherapeut Karin Felten-Barentsz (gespecialiseerd in IC-fysiotherapie) en onderzoeker Thomas Hoogeboom van het Nijmeegse Radboudumc.

aanmelding informatie avond 25 november: verminder kortademigheid, krijg meer lucht