fb pixel

Fietsen met bekkeninstabiliteit kan wanneer je zorgt dat je bekken goed wordt ondersteund tijdens het fietsen. Bekkeninstabiliteit ontstaat vaak tijdens of kort na de zwangerschap. Maar ook zonder zwangerschap kan je last van je bekken krijgen. Denk aan prostaatklachten, baarmoederverzakking, of plasproblemen na het fietsen. Fietsen met bekkeninstabiliteit, bekkenpijn of bekkenklachten kan zeker, wanneer je je fiets goed afstelt. Het juiste zadel kiest, welke goed je bekken ondersteund.

 

Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

Bekkenpijn wordt veroorzaakt door de toenemende druk van de groeiende baarmoeder op de structuren in het bekken en door rek aan banden en spieren die deze organen in het bekken fixeren. De termen bekkenpijn en bekkeninstabiliteit worden vaak door elkaar gebruikt. Bij bekkeninstabiliteit is tevens de steunfunctie van het bekken afgenomen.

 

Welke pijnklachten zijn er?

  • Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede.
  • Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen.
  • Pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug). De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkende bewegingen.

Voor sommige mannen kan fietsen ook bekkenpijn opwekken. Bepaalde zadels drukken de zenuw dicht in de bekkenbodem, het perineumgedeelte en dat leidt dan tot de klachten.

 

Fietsafstelling bij bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Of je nu op een e-bike, racefiets, mountainbike of andere fiets zit. Het is altijd belangrijk dat je bekken goed wordt ondersteund en dat geld zeker wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit en/of bekkenpijn. Het begint bij de juiste keuze van het zadel. Voor sommige mensen werkt een zadel met een uitsparing, waarmee gevoelige delen worden ontlast. Voor anderen een zadel, waarbij het stuitje vrij ligt. Tijdens de afstelling gebruik ik een mat met sensoren, die tijdens het fietsen laat zien hoe je beweegt op het zadel, waar de meeste druk zit en hoe het zadel je bekken ondersteund. Je kan nog het beste zadel hebben, maar wanneer je deze niet goed afstelt. Zit geen enkel goed voor je, soms kan een paar mm al het verschil geven. Met de zadeldrukmeting maak ik dat inzichtelijk.

In mijn bikefit studio heb ik verschillende zadels liggen, die we kunnen testen en dan zo optimaal mogelijk kunnen afstellen. Rekening houdend met jouw klachten.

Wil jij ook zo graag weer fietsen, ondanks dat je last hebt van bekkeninstabiliteit, of andere bekkenpijn?

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan nu een afspraak.

OPTIMALISEREN FIETSPRESTATIES

Heb je al een keer een Bikefitting door FitYourBike laten doen, dan kan door training of verandering in stabiliteit en/of mobiliteit je fietshouding zijn veranderd. Wil je het maximale uit je fietsprestaties halen, dan is het in deze gevallen interessant om je fietshouding te laten optimaliseren. De kosten voor een sessie voor het optimaliseren van je fietshouding bedragen 89 euro.

VERBETER PRESTATIES, VOORKOM KLACHTEN

Een fietsafstelling op maat. Een verwijzing van een revalidatiearts of orthopedisch chirurg is niet nodig!

MAAK NU EEN AFSPRAAK!

Send us an email instead.
Chat openen
1
Hallo 👋
Waar kunnen wij je mee helpen?