Met het doen van een fietsmeting zorgen we ervoor dat de renner in de juiste houding op zijn fiets komt te zitten. Hierdoor kunnen we blessures voorkomen, de prestatie verbeteren en het comfort verhogen. Maar wat is nu beter? Een statische of dynamische fietsafstelling?

Blessures:

De meest voorkomende blessures ontstaan in de knie, onderrug, nek/schoudergordel en het zitvlak. De oorzaken van deze blessures kunnen erg divers zijn. Als het zadel 3cm te laag staat is dat een open deur, maar wat als de grove afstelling goed lijkt te staan? Dan wordt het erg belangrijk om naar de fysieke eigenschappen te kijken zoals stand van de voeten, mobiliteit en coördinatie van de heupen en eventuele blessures in het verleden.

Prestatie verbeteren:

Een spier kan in de middenstand van het gewricht de meeste kracht zetten. Dit is te vertalen naar hoeken van de gewrichten die betrokken zijn bij het leveren van kracht tijdens het wielrennen. Door deze hoeken optimaal te krijgen kun je dus de optimale kracht leveren en harder fietsen. Tevens kan je meer kracht leveren wanneer je lichaamszwaartepunt meer boven je pedalen zit. Daarnaast zorgt een ontspannen houding ervoor dat je minder energie in overige spieren steekt zoals rompspieren en deze energie dus in de benen kunt gebruiken.

Comfort:

Een meer ontspannen houding zal leiden tot een toename van het uithoudingsvermogen omdat de renner langere tijd in dezelfde positie zal kunnen doorbrengen. Zeker bij een repeterende beweging op je racefiets is het belangrijk comfortabel op je fiets te zitten. Dat bekend echt niet dat je heel erg rechtop moet zitten. Maar met jouw lenigheid en stabiliteit zo comfortabel mogelijk.

Hoe meet ik de fietshouding? Statische of dynamische fietsafstelling?

Er zijn statische en dynamische methodes om de fietshouding te meten. De statische methode gaat uit van lichaamsmaten welke in de computer ingevoerd dienen te worden. De computer berekent dan de fietsafstelling. Deze methode heeft als voordeel dat hij makkelijk te gebruiken is. Een statische meting, is een goede basis van je fietsafstelling. Met een input van slechts 9 metingen vertaalt een software programma de lichaamsmaten van de fietser naar fietsafstellingen voor alle soorten disciplines en voorkeuren. Ook kan je deze maten gebruiken voor aanschaf van een nieuwe fiets. In het programma van cyclefit is een grote data van de meeste frames, die op dit moment op de markt zijn. Zo kan je de ideale framemaat bepalen en berekenen.

Het nadeel is dat hij niet individueel aanpasbaar is. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een beenlengteverschil of een blessure? Een statische bike fitting gaat enkel uit van een onbeweeglijk en objectief meetsystem. Gebaseerd op een gemiddelde. Deze meting houdt ook geen rekening met je persoonlijke uitdagingen.

Dynamische fietsmeting

Een dynamische bike fitting van FitYourBike geeft een totaalbeeld over je bewegingspatroon. De dynamische methodes zijn gericht op het meten tijdens het fietsen. Deze methodes zijn per persoon aanpasbaar aangezien degene die het systeem bedient de hoeken ziet en kan aanpassen door diverse bijstellingen te doen aan de fietsafstelling. Met behulp van video-, zadel- en voetdrukanalyse gaan we je houding analyseren. Alleen zo kan je jouw ideale en unieke afstelling krijgen. Een dynamische bike fitting focust op je lenigheid, houding, kracht, conditie en eventuele fysieke belemmeringen.

Ik houd rekening met de volgende vragen:

Waar ga je op het zadel zitten?

Hoe zijn je schoenplaatjes afgesteld?

Hoe is je flexibiliteit?

Kantel je je bekken mee naar voren?

Hoe is je rompstabiliteit?

Heb je een beenlengteverschil?

Hoe bewegen je knieën?

Eventuele fietsblessures verhelpen of voorkomen.

Al deze vragen komen aanbod tijdens een dynamische fietsafstelling.

Kortom een statische meting is een goed uitgangspunt voor je fietsafstelling, maar alleen met een dynamische meting krijg je jouw UNIEKE fietsafstelling op maat, rekening houdend met jouw wensen.

Bikefit pakketten op maat

Geen blessure, pijnklacht of prestatieverbetering is hetzelfde. En iedere type fiets(er) is weer anders.  Daarom heb ik verschillende Bikefit pakketten samengesteld. Zo heb ik voor elk type fiets(er) en budget een Bikfit pakket.

Wat is jouw optimale fietsafstelling?

Wil je weten wat jouw optimale fietsafstelling is, neem dan contact met mij op of maak een afspraak.