fb pixel

Voor elke fietser zijn de juiste fietsschoenen erg belangrijk. Of je nu op racefiets, mtb, cyclocrosser, gravelbike of trekkingsfiets zit. Fietsschoenen moeten stevig genoeg zijn om de kracht over te brengen op de pedalen, maar ze moeten ook comfortabel zitten. Als gecertificeerd IBFI-Bikefitter (level 4) en Orthopedisch Technicus, gespecialiseerd in aanmeten volledig maatwerk steunzolen, krijg ik dagelijks fietsers met voetproblemen in mijn praktijk.

Iedereen heeft andere voeten en ondersteuning nodig. De een heeft een platvoet, de ander juist een holvoet. De een een smalle voet, de andere een erg brede voorvoet. Soms is er een voetlengte- of beenlengteverschil. Waardoor ‘standaard’  fietsschoenen jou niet passen. Ik werk veel met lederen schoenen, die verkrijgbaar zijn in verschillende breedtematen en op maat, ook in verschillende lengtematen. Het grote voordeel van leder, is dat het steeds beter gaat zitten. Het zal zich naar jouw voeten vormen.

Daarnaast ik het erg belangrijk om naar de afstelling van de schoenplaatjes te kijken. Staan ze niet goed, dan kan dit o.a. knieklachten en voetklachten veroorzaken. Met behulp van wedges kan ik de stabiliteit en krachtoverbrenging verbeteren. Dit heeft ook invloed op je knie en heup.

Als de fietsschoen (met volcontact steunzool) niet past bij jouw voeten, kunnen er klachten ontstaan, wat ten koste gaat van je prestatie en fietsplezier. Zie ook blog: “Brandende voeten“.

Klachten die kunnen ontstaan zijn:

Er zijn heel veel verschillende soorten fietsschoenen. Hieronder staan 7 tips waar je op kunt letten bij het kopen van je fietsschoenen, het juiste type schoen en natuurlijk de juiste pasvorm.

 

7 tips voor aanschaf Fietsschoenen:

1. Kies de juiste breedte.

Ik vind dit een van de belangrijkste aandachtspunten. Heb je niet de juiste fietsschoen, dan kunnen er later veel pijnklachten ontstaan. Je voorvoet zorgt voor het grootste gedeelte voor de krachtoverbrenging op de pedalen. Het breedste gedeelte van je voet, moet dus voldoende ruimte hebben om uit te zetten. Let er ook op dat je voeten uitzetten tijdens een lange rit, of warm weer. Een manier om te testen of de fietsschoen breed genoeg is. Is door op de binnenzool uit je schoen te halen en erop te gaan staan. De breedte van je voet moet ongeveer gelijk zijn aan de binnenzool.

2. De juiste lengte.

Naast de breedte is ook de lengte erg belangrijk. Regelmatig zie ik mensen die de schoenen te lang kopen. De schoen is eigenlijk te smal en men gaat dit compenseren door een paar maten groter te kopen. Dit geeft vervolgens weer problemen met het juist plaatsen van de schoenplaatjes. En heeft dus effect op krachtoverbrenging. Anders dan bij je dagelijkse schoenen of hardloopschoenen, heb je geen afwikkeling van de voeten. Dus heb je die extra ruimte niet nodig. Met de juiste breedte en lengte heb je maar 3-5 mm extra ruimte nodig voor de langste teen.

3. Het materiaal en de sluitingen

Het materiaal van bovenwerk kan ook het comfort vergroten. Zeker lederen fietsschoenen zorgen voor veel draagcomfort. Leder past zich helemaal aan de vorm van je voeten. Zeker aan te raden bij gevoelige voeten, of uitstekende botdelen. Dit is een van de redenen waarom ik met Lake Cycling fietsschoenen werk. Ook het type en plaats van de sluiting kan voor problemen zorgen. Geeft de sluiting geen druk op gevoelige plekken? Fixeert hij je voet voldoende?

4. Stevig contrefort.

Tijdens het fietsen wil je niet dat je hiel beweegt in de schoen. Fietsschoenen met een thermoplastisch vervormbare hielkuip van carbon kunnen een oplossing bieden wanneer je een hele smalle hiel hebt. Ook hierbij is het belangrijk dat bovenwerk goed aansluit, zodat je voet gefixeerd blijft in de schoen.

5. Pedaalsysteem

Hoe groter het contactoppervlak is, hoe stabieler je voet op de pedaal staat en hoe beter de drukverdeling is. Bij mountainbiken wil een pedaalsysteem waarbij modder en vuil wordt afgevoerd, terwijl er wel op de schoenen gelopen moet kunnen worden. Meest gebruikte systemen zijn SPD en Crankbrothers.

Op de racefiets wil je dat schoenplaatje en pedaal optimaal aansluiten en er mag geen kracht verloren gaan. Meest gekozen systeem is Shimano SPD-SL en Look. Wil je meer rotatievrijheid dan is Speedplay een goede optie.

Zit je liever niet vast aan het pedaal? Kies dan voor een schoen met een stijve(re) zool om toch met je hele voet kracht over te brengen en ook minder “het gevoel dat er een pedaal in je voet drukt).

6. Plaatsing schoenplaatjes

Let ook op de plaatsing van de schoenplaatjes. Verkeerd geplaatste plaatjes zorgen voor een slechtere krachtoverbrenging en kunnen zelfs blessures veroorzaken. Daarnaast kunnen wedges zorgen voor meer stabiliteit en drukverdeling.

7. Steunzool.

Een de meeste fietsschoenen ontbreekt een goede ondersteunende zool. Ik werk met thermoplastisch vervormbare semi-maatwerk zolen en daarnaast meet ik volledig maatwerk fietszolen aan. Hiermee heb je een volcontact zool, voor maximale ondersteuning.

Herken jij een van bovenstaande problemen en kan je de juiste pasvorm voor je fietsschoenen niet vinden? Neem dan contact op. Je zal zien dat je zo veel prettiger fietst wanneer je de juiste fietsschoenen hebt gevonden en schoenplaatjes goed zijn afgesteld.

In een eerste telefonisch intakegesprek kan ik samen met jou bepalen wat voor jou verstandig is om te doen.

Wil je meer informatie?

Neem contact met ons op via het contactformulier of mail ons.
Of bel ons direct op: 06-19953394

KIES HET PAKKET DAT BIJ JOU PAST

OPTIMALISEREN FIETSPRESTATIES

Heb je al een keer een Bikefitting door FitYourBike laten doen, dan kan door training of verandering in stabiliteit en/of mobiliteit je fietshouding zijn veranderd. Wil je het maximale uit je fietsprestaties halen, dan is het in deze gevallen interessant om je fietshouding te laten optimaliseren. De kosten voor een sessie voor het optimaliseren van je fietshouding bedragen 89 euro.

VERBETER PRESTATIES, VOORKOM KLACHTEN

Een fietsafstelling op maat. Een verwijzing van een revalidatiearts of orthopedisch chirurg is niet nodig!

MAAK NU EEN AFSPRAAK!

Send us an email instead.
Chat openen
1
Hallo 👋
Waar kunnen wij je mee helpen?