Bij veel fietsers is zadelpijn een veel voorkomend probleem. Wat is het fietszadel tegen zadelpijn? Ligt het aan je zadel? Vaak is het een combinatie van het juiste zadel en de afstelling van je fiets. Bij FitYourBike gebruiken we zadeldrukmeting. Dit is een matje met drukgevoelige sensoren dat over je zadel gaat. Deze meten waar je op je zadel zit, hoe je beweegt over je zadel, zodat we kunnen zien of het bij je past.

Hoe meer je beweegt over je zadel van voor naar achteren, hoe meer wrijving en dus hoe eerder zadelpijn ontstaat. Vaak kan er met kleine wijzigingen veel stabiliteit gewonnen worden. Staat je zadel te hoog, dan zie je vaak meer druk aan de voorkant op het zadel ontstaan. Maar ook een zadel dat te zacht is, geeft meer druk aan de voorkant. Dit komt omdat je dan te ver inzakt op de plaats van je zitbotjes en het materiaal dan aan de voorkant weer omhoog komt. En dat is nou juist de regio waar je geen druk kunt verdragen. Ook zie ik mensen eerder scheef zitten op een zachter zadel. En hoe zachter je zadel is, hoe meer hij wegzakt aan de kant van de meeste druk. Hierom adviseer ik vaak een harder zadel.

Zeker mensen op een elektrische fiets hebben eerder last van zadelpijn. Doordat er minder druk op de pedalen wordt gezet, komt er nog meer van je lichaamsgewicht op het zadel terecht. Hoe harder je kracht moet zetten op de pedalen, hoe meer je je afzet van het zadel. In deze groep is het dus ook erg belangrijk om het juiste zadel te kiezen, maar vooral ook te letten op de afstelling.

Verminderde stabiliteit op het zadel kan elders weer klachten veroorzaken. Zit je niet stabiel op je zadel, dan moet je dit ergens anders compenseren. Je gaat je stuur bijvoorbeeld krampachtiger vasthouden, waardoor er eerder dove handen en/of nek-schouderklachten ontstaan. Regelmatig zie ik dat mensen daarom het stuur hoger zetten. Dat is dus niet de oplossing. Mensen fietsen dan met opgetrokken schouders. Loop of sta maar eens met opgetrokken schouders, dan krijg je vanzelf spanning in deze regio.

Er moet dus eerst naar de juiste afstelling van je zadel worden gekeken.

Het perfecte zadel voor iedereen bestaat niet.

Er is geen zadel dat voor iedereen past. Het ligt aan je houding. Hoe je je bekken mee kantelt. Hoe de vorm van je bekken is. Het type fiets. Eventuele bewegingsbeperkingen. En ga zo maar door.

Daarom is het zo belangrijk om hier uitgebreid naar te kijken met de zadeldrukmeting van Gebiomized.