fb pixel

De fietsafstelling kan een enorme bijdrage leveren aan het klachtenvrij op de fiets zitten, maar er is meer dan enkel de fietsafstelling dat bijdraagt aan pijnvrij fietsen. In dit artikel vertelt sportfysiotherapeute Inge Klein Koerkamp hoe het verbeteren van enkel de fietsafstelling in bepaalde gevallen niet genoeg is om klachtenvrij op de fiets zitten. Hoe kan fysiotherapie bijdragen aan het geheel om wél klachtenvrij op de fiets te zitten?

 

Dit artikel is tot stand gekomen in een samenwerking tussen FitYourBike en Janssen van Dijke fysiotherapeuten (fysiotherapie in Zelhem en Hengelo Gld).

 

Veelvoorkomende klachten

Veelvoorkomende blessures bij fietsen/wielrennen zijn knieklachten, rugklachten en nekklachten. Tijdens het fietsen wordt er veel kracht gevraagd van de benen en moeten de rug en nek een mate van stabiliteit en kracht leveren om het fietsen vol te kunnen houden. Knieklachten die optreden kunnen veroorzaakt worden door de aanhechtingen rondom de knie of de knieschijf.

 

Deze problemen ontstaan in de loop van de tijd omdat er tijdens het fietsen telkens dezelfde beweging en belasting gevraagd wordt van de spieren en de gewrichten.

 

Knieklachten

Een bepaalde mate van kracht en bewegelijkheid is nodig om de kans op overbelasting blessures te verminderen. Zeker wanneer de afstellingen van de fiets niet kloppen kan er een recidiverende overbelasting ontstaan. De afstelling van de fiets is belangrijk, maar als er een beperking in de bewegelijkheid van de knie of knieschijf zit kan dit de klachten in stand blijven houden ondanks een goede fietsafstelling.

 

Rugklachten

Rugklachten tijdens en door het fietsen ontstaan vaak door vermoeidheid van de rugspieren. De duur van het fietsen is hier vaak een bepalende factor in. Echter kunnen rugklachten ook ontstaan door een gebrek aan lenigheid. De bewegelijkheid van de gehele rug en bekken is belangrijk om de juiste positie te kunnen handhaven.

 

Problemen die zich voor kunnen doen waardoor rugklachten ontstaan of in stand blijven zijn bijvoorbeeld verkorte spieren van de heup en rugspieren waardoor er constante trek op de rug ontstaat, een blokkade in het bekken of stijfheid in de heup.

 

Nekklachten

Het handhaven van een bepaalde fietshouding kost ook veel inspanning van de nek en schouderspieren. Deze moeten net zoals de rugspieren een bepaalde mate van stabiliteit bieden om de houding te kunnen handhaven. Door vermoeidheid kunnen ook hier klachten ontstaan.

 

Vaak betekent dit dat de nek en schouderspieren niet in staat zijn om de juiste houding te handhaven tijdens het fietsen. De afstelling van de fiets kan hierin ondersteunen, echter is het wederom belangrijk om na te gaan of er geen sprake is van verkorte of stijve spieren en het nalopen van de bewegelijkheid van de nek, schouder en bovenrug.

 

 

VERBETER PRESTATIES, VOORKOM KLACHTEN

Een fietsafstelling op maat. Een verwijzing van een revalidatiearts of orthopedisch chirurg is niet nodig!

MAAK NU EEN AFSPRAAK!

Send us an email instead.
Chat openen
1
Hallo 👋
Waar kunnen wij je mee helpen?