Lees hier hoe je meer fietsplezier kunt beleven!

Heb jij last van je nek en schouders, of dove handen tijdens het fietsen op je e bike? Of zit je niet lekker op je zadel, waardoor je veel last hebt van zadelpijn. Ook voor fietsers op de e bike is de afstelling erg belangrijk. Zo voorkom je klachten en beleef je nog meer fietsplezier.

Je hebt een “dure” e bike, daar wil je ook op kunnen genieten

Je hebt een “dure” e bike gekocht, maar dan zit je erop en krijg je last van pijntjes. Je probeert het telkens weer, maar het verpest wel het fietsplezier. Wist je dat je door, soms, kleine wijzigen, deze pijntjes kunt verhelpen?

Nek- en schouderklachten

e bike fietsafstelling - FitYourBike

Wanneer stuur te hoog staat, krijg je eerder last van schouders en nek en/of dove handen

Ik krijg regelmatig klanten met nek-schouderklachten en dove handen. Er wordt dan gedacht, dat het omhoog plaatsen van het stuur de oplossing gaat bieden. Maar vaak is het tegendeel waar. Een stuur dat te hoog staat, zorgt ervoor dat je je schouders gaat optrekken. Vaak gaan mensen compenseren in de polsen, door deze extra te buigen. Dit geeft allemaal nog meer spanning in nek en schouders. Doordat je je polsen kantelt, blokkeer je de doorbloeding en zenuwbanen worden getriggerd. Waardoor je nog eerder last krijgt van dove handen.

Zadelafstelling

zadelafstelling e bike - Fityourbike

hoe meer je van voor naar achteren beweegt op het zadel, hoe meer wrijving en dus eerder last van zadelpijn

Belangrijk is om eerst te kijken naar de juiste zadelafstelling.  Ik zie soms, met de zadeldrukmeting, dat het zwaartepunt (afb.: zwarte lijntjes). Dat zie je niet van de buitenkant. Hoe meer voor-achterwaartse beweging, hoe instabieler en hoe eerder last van zadelpijn. Maar deze instabiliteit ga je elders compenseren. Bijvoorbeeld door je stuur weer verkrampter vast te houden, dus weer sneller dove handen.

Soms kan kanteling van je zadel en de juiste zadelhoogte en terugstand al veel meer stabiliteit geven. Soms is er een ander zadel nodig. Vaak is een harder en vlakker zadel, de oplossing. Een “lekker” zacht zadel, lijkt in eerste instantie, comfortabel. Maar zit je er langer op, dan zak je erin met je zitbotjes en komt er extra druk aan de voorkant, waar je juist geen druk kunnen verdragen. Ook een zadel, dat te hoog staat, geeft meer druk aan de voorkant. Staat een zadel te ver naar voren, dan komt je zwaartepunt te ver naar voren. Dit zorgt weer voor extra druk op de handen.

Kortom. Een comfortabele houding op je elektrische fiets, begint met de juiste afstelling van je zadel.  Zit je hier stabiel op, dan heb je veel meer ontspanning op je e bike. En dus fietsplezier!

VERBETER PRESTATIES, VOORKOM KLACHTEN

Een fietsafstelling op maat. Een verwijzing van een revalidatiearts of orthopedisch chirurg is niet nodig!

MAAK NU EEN

AFSPRAAK!