Twee weken geleden had ik een klant met nek en schouderklachten tijdens het fietsen. Het was een zeurend, pijnlijk gevoel. Bij langere tochten, kost het haar ook moeite om nog goed naar voren te kijken. Ze was bij haar huisarts geweest en hij had geadviseerd om haar houding op de fiets eens te laten controleren.

Na de nieuwe houding heeft ze, vanwege de sneeuw pas een keer kunnen fietsen, maar haar reactie: “Hoi Sander, welgeteld een keer kunnen fietsen. Even uitproberen. Ging heel goed. Fietste lekker. Ik wacht met smart op droger weer.”

Lees hieronder verder, hoe ik haar nek en schouderklachten hebben kunnen oplossenm zodat ze weer pijnvrij kan fietsen.

Analyse tijdens fietsafstelling

Toen ze bij mij was, hebben we haar fiets in een speciale trainer gezet en eerst een uitgangs-analyse gemaakt met behulp van video-analyse en zadeldrukmeting. Hieronder zie je dat de overgang van haar bovenrug-nek een vervelende knik maakt. Vooral de boven-rug was erg bol. Van de voorkant was ook te zien, dat haar stuur aan de brede kant was.
nek en schouderklachten - FitYourBikenek en schouderklachten, zadeldrukmeting - FitYourBike

Met de zadeldrukmeting (zie afbeelding: links voor afstelling, rechts na afstelling) zien we, dat ze vrij ver naar voren zit en veel van voor-achter beweegt. Dat betekent meer wrijving (eerder zadelproblemen) en instabiliteit. Ook zit ze niet helemaal recht op het zadel.

Er waren dus meerdere oorzaken voor haar nek en schouderklachten.

Oplossing

Nadat ik gezorgd heb dat haar schoenplaatjes en zadel goed waren afgesteld, zijn we gaan kijken wat haar ideale zadel-stuur afstand en hoogte is. Hiervoor gebruik in een verstelbare stuurpen. Deze is in elke hoek en lengte af te stellen. Zo zien we direct wat er met haar boven-rug gebeurd.
fietsafstelling bij nek en schouderklachten _ FitYourBikenek en schouderklachten, fietsafstelling - FitYourBike
Het smallere stuur geeft al veel minder spanning op de bovenrug. En het blijkt dat wanneer ze meer gestrekt zit (zadel-stuur afstand groter) en iets dieper, dat er veel meer ontspanning is. De rug strekt zich meer, schouders zakken en er is een lichte buiging in de ellebogen.

Samenvattend

Nek en schouderklachten kennen vaak meerdere oorzaken. Belangrijk is dat je stabiel op je zadel zit. Je stuur de juiste breedte heeft en dat je niet te kort, te lang, te hoog of te diep zit. Met de juiste fietsafstelling kan je deze problemen oplossen of voorkomen.

Al deze fouten kun je laten opsporen bij een fietsafstelling. Zo bereik je de meest efficiënte houding voor jou, zonder vervelende kwaaltjes. Ik help je hier graag mee. Voor vragen of een afspraak, stuur een mail naar info@fityourbike.nl of bel 06-19953394.