Onlangs zag ik een klant met heupklachten. Zijn heupmobiliteit is beperkt door een heupafwijking. Het beeld is vergelijkbaar bij fietsers met heupartrose. De flexie en endoratie is dan beperkt in het heupgewricht. Soms gaan mensen ook scheef op hun zadel zitten, zodat de beperkte kant, meer ruimte krijgt om te bewegen. Vaak zien we ook dat de knie, vanuit de heup, naar buiten wordt getrokken.

Bij deze klant is de heupbeperking zo groot, dat we gebruik moeten maken van een opstapje om op de fiets te komen.

Bevinden na de uitgangsmeting:

-hij zit ver naar achteren, en vrij laag. Hierdoor wordt zijn heuphoek erg klein (net 15 graden), met pedaal in bovenste positie.

-hij heeft moeite om zijn bekken mee te kantelen naar voren. Zit erg gestrekt

-op de zadeldrukmeting zien we dat hij niet helemaal recht op zijn zadel zit, er is meer druk aan de rechterkant op zijn zadel. De beweging (zwarte lijntjes) is ook niet symmetrisch.

-zijn knie trekt ver naar buiten.

Aanpassing tijdens de bikefit:

Belangrijk is om zijn heuphoek zo groot mogelijk te maken. We testen op de fiets, hoe het met zijn heup-mobiliteit is gesteld. Het moet makkelijk zijn, om je voet over het hoogste punt van de pedaalslag te krijgen. Dit is te verbeteren door je zadel zover mogelijk naar voren en omhoog te zetten. Eventueel je stuur verder omhoog zetten, of werken met een kortere crank.

Toch kunnen we het zadel niet onbeperkt naar voren en omhoog zetten, omdat zijn balans op de fiets dan verstoord wordt. Een zadel dat te ver naar voren staat, zorgt ervoor dat het zwaartepunt voor je trapas komt te liggen. Hierdoor val je als het ware voorover, waardoor er erg veel druk op de handen komt en je aan het werken bent om alleen al op je zadel te blijven zitten. Dus telkens testen we hoe het met zijn balans is op de fiets.

fietsen met heupklachten - Fityourbike

 

Uiteindelijk konden we zijn zadel bijna 2 cm hoger zetten en 6 mm naar voren. De heuphoek is nu bijna 19 graden. Wanneer we de test opnieuw doen op de fiets, zien we dat hij zijn pedalen nu veel makkelijker rond  kan krijgen.

Verder zien we dat zijn rug nu veel rechter is. En er is minder spanning op zijn nek en schouders.

 

Zijn reactie een paar weken na de fietsafstelling:

“Een paar weken geleden ben ik met mijn racefiets naar FitYourBike van Sander Visschers geweest. Dit naar aanleiding van een opmerkingen of mijn fiets wel goed was afgesteld. Dat het afstellen van een fiets zo een nauwkeurig werk was had ik niet gedacht. Het is echt millimeter werk. Ik ben dan ook zeer blij dat ik dit gedaan hebt. Ik zit nu anders op mijn fiets en heb het gevoel dat ik de kracht veel beter kan overbrengen. Bij de eerste video opname zag je duidelijk dat ik met mijn vooral rechter knie steeds een zijwaartse beweging maakte .

Na het afstellen van de fiets en mijn raceschoenen is dit er bijna geheel uit. Ik ben erg onder de indruk van Sander zijn vakmanschap en de precisie waarmee hij werkt. Ik kan dan ook iedereen aanraden als je twijfelt of je wel goed op je fiets zit neem contact op met Sander Visschers van FitYourBike Het is je geld dubbel en dwars waard.” Henny Gerritsen