fb pixel

Heb jij tijdens het fietsen ook wel eens zo’n zeurend gevoel aan de binnenkant van je knie? Regelmatig hoor ik dat fietsers last hebben van pijn aan de binnenkant van de knie. Vaak komt dat omdat heup, knie en voet niet op 1 lijn beweegt. En je knie is natuurlijk niet gemaakt om te draaien. Lees hier hoe je in 4 stappen van deze vervelende pijn af kunt zijn.

Oorzaken: pijn aan de binnenkant van je knie tijdens fietsen

Er kunnen verschillende oorzaken hiervoor zijn. Belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en de stabiliteit op pedalen maximaal te maken. Dit betekent dat ik kijk naar je voeten en balans. Hoe is de beweeglijkheid van de voet? Zakt je voet/enkel naar binnen bij squats op 1 been? Hoe staat je voet ten opzichte van je onderbeen? Dan gaan we kijken wat dit voor jou betekend.

Oplossing voor deze vervelende kniepijn.

Naast onderstaande stappen, kan het ook zo zijn dat er een disbalans is in je lichaam. Hier wordt tijdens de meting goed naar gekeken en eventueel advies gegeven om hieraan te werken. Het zij door balans/spierversterkende oefeningen of een bezoek aan een therapeut.

1.Afstelling schoenplaatjes.

rotatie schoenplaatje afstellen - FitYourBikeVeel mensen onderschatten wat het effect is van de rotatie van je schoenplaatje, op de beweging van je knie. Wanneer het schoenplaatje niet goed is afgesteld, betekend dat de veer van je pedaal je constant terugdringt naar een onnatuurlijk stand. Aan het begin van je fietstocht, lukt het wel om hier tegenin te werken. Maar wanneer je vermoeider wordt, gaat hij zijn eigen weg zoeken en dat betekend ook dat je knie mee draait naar binnen. Dit veroorzaakt op de lange termijn de vervelende pijn aan de binnenkant van je knie. De rotatie van het schoenplaatje is voor iedereen anders. En is afhankelijk van de natuurlijke stand van je benen/voeten. Belangrijk is dat hij er zo neutraal mogelijk, voor jou opkomt. En het beste kan ik dat op de fiets zien.

2.Effect van fietszool op knieklachten.

De krachtoverbrenging begint bij de pedalen. Wanneer dit niet optimaal is, heeft dit effect op je knie, maar dit kan ook zadelproblemen veroorzaken. Zakt je voet bij belasting naar binnen, dan draait je knie mee naar binnen. Met een goede en stijve volcontact zool, zorg je dat je knie in een mooie lijn draait ten opzichte van de lijn heup-voet. En zo voorkom je pijnklachten. Maatwerk fietszolen - FitYourBike

Fietszolen zijn anders dan wandelzolen. Bij fietsafstellingen, pas je de fiets en dus ook schoenen aan, aan jouw lichaam. Met loopzolen kan je de afwikkeling wel sturen. Bij fietsen hebben we te maken met een vlak pedaal. Bij FitYourBike werk ik met thermoplastisch vervormbare zolen. Deze gaan, nadat ze verwarmd zijn, in jouw fietsschoen en zo past hij zich aan jouw voeten aan. Wil je het echt goed doen, dan ga je voor een volcontact zool. Daarvoor maak ik een afdruk van jouw voeten in een schuimdoos. Een gespecialiseerde podotherapeut in fietsen, maakt voor mij dan de zolen. Hierop kunnen dan aanpassingen gedaan worden. Afhankelijk van wat ik in de rest van de fietsanalyse ben tegengekomen. Soms plaats ik een extra voorvoetsteun, om de voorvoet meer te ontlasten. Ook hebben we de keuze uit verschillende typen zolen. Moet hij meer comfort leveren. Of moet hij juist super stijf zijn, dan maken we de zolen van carbon en kan je nog beter presteren.

Met de juiste fietszool, zal je zien dat jouw knie veel minder of niet meer naar binnen draait.

KNIE PIJN BINNENKANT - FITYOURBIKE

3.Wedges.

Bij 90% van de mensen staat de voorvoet iets gekanteld ten opzichte van het onderbeen. Wanneer je kracht levert op je vlakke pedaal, moet je voet kantelen. Daardoor draait je knie mee naar binnen. Wedges vanuit de voorvoet, onder de schoen, of vanuit de hak, zorgen ervoor dat de druk over een veel groter oppervlak worden verdeeld. Deze wedge is aan de binnenkant van iets dikker, dan de buitenkant. Hoe groter het contactoppervlak is, hoe je stabieler bent. Zo kan je meer kracht leveren op je pedalen en blijft je knie mooi op 1 lijn bewegen.

4.Scheefstand op het zadel.

Dan zijn er nog fietsers die niet recht op hun zadel zitten. Ook hierdoor zal 1 knie naar binnen draaien en de andere wat meer naar buiten. Met een zadeldrukmeting kan ik zichtbaar maken, of je wel recht zit. Dit is een dekje dat over jouw zadel gaat en laat zien hoe je beweegt over je zadel en waar je zit. Dus ook of je wel recht op je zadel zit. Waardoor je niet recht op je zadel zit, is soms Scheefstand op zadel - FitYourBikelastig te achterhalen. Het kan ontstaan doordat er een beenlengteverschil is. Of door een probleem in SI-gewricht (bekken), maar soms ook vanuit je brein. Je kunt testen of je dit hebt, door eens met losse handen te fietsen. Heb jij dan gevoel dat je moet corrigeren, om rechtop te blijven? Dan kan het zijn, dat je niet recht op je zadel zit.

Een beenlengtewedge kan de oplossing zijn. Soms een bezoekje aan de therapeut. Een vlak zadel geeft al meer feedback, over waar je zit op je zadel. Voel je beide zitbotjes? Of kies voor een speciaal zadel. Het “Shark” zadel, heeft een vin bovenop het zadel. Dat je leert om weer recht op je zadel te zitten.

Ik heb een klant gehad die al 2 jaar lang niet kon fietsen. Artsen en therapeuten konden geen oorzaak vinden voor het ontstaan van de klachten. Met het Shark zadel had hij na 3 dagen al 200km gefietst.

 

Al deze fouten kun je laten opsporen bij een fietsafstelling. Zo bereik je de meest efficiënte houding voor jou, zonder vervelende kwaaltjes. Ik help je hier graag mee. Voor vragen of een afspraak, stuur een mail naar info@fityourbike.nl of bel 06-19953394.

Send us an email instead.
Chat openen
1
Hallo 👋
Waar kunnen wij je mee helpen?