Last van rug- of heupklachten tijdens fietsen? Zie je er zelfs tegenop om weer op de fiets te stappen? Want dan heb je weer zoveel pijn in je rug, dat je niet meer kunt genieten van je fietstocht? Of zelfs niet verder kunt fietsen? Wielrennen is een vrij eentonige belasting, waarbij we vaak ook nog diep willen zitten om geen last te hebben van de wind. Maar wanneer jouw heupmobiliteit vermindert is, doordat je niet zo lenig bent. Of omdat je last hebt van heupartrose (heupslijtage). Dan betekend dat je elke omwenteling moet compenseren, vanuit je rug. Stel dat je 90 omwentelingen per minuut maakt en dat 3 uur lang, dan zijn dat ruim 16000 omwentelingen. Dan kan je bedenken wat dit voor aanslag op je rug is. Met een andere afstelling, kan je deze belasting zo klein mogelijk maken.

Rugklachten tijdens fietsen ontstaan door een verminderde heupmobiliteit.

Wanneer je moeite hebt om je heup te buigen, door bijvoorbeeld korte hamstrings, of verminderde heupmobiliteit door heupslijtage/heupartrose. Wordt het lastiger om je pedaal over het hoogste punt te krijgen. Met als gevolg dat je bekken/rug meer moet bewegen. Je bekken/rug komt elke omwenteling even omhoog. Dit is een hele zware belasting voor je rug. Het is dan belangrijk om de heuphoek zo groot mogelijk te maken. Zodat je stabieler zit en geen last meer hebt van je rug.

Bepalen heupmobiliteit

 

Allereerst moeten we bepalen of heupmobliteit de oorzaak is voor je rugklachten tijdens het fietsen. Daarom test ik bij FitYourBike altijd hoe je heupmobiliteit is. Deze test kan op de bank, maar ook op de fiets test ik dit altijd. Dit is immers waar de klachten ontstaan.

De oplossing bij rugklachten door verminderde heupmobliteit

Er zijn een aantal oplossing om de heuphoek zo groot mogelijk te krijgen. Tijdens de bikefit gaan we opzoek naar de beste oplossing voor jou. Er zijn verschillende manier (ook weer afhankelijk van je rompstabiliteit)
1. kortere crank 
2. zadel naar voren en omhoog (beperkt door balans op de fiets)
3. stuur omhoog zetten.

ad1. Kortere crank bij rug- of heupklachten:

Wanneer je heupmobiliteit verminderd is, kan je een kortere crank ervoor zorgen dat je veel soepeler kunt fietsen. Je komt veel makkelijker met je been over het hoogste punt van je pedaalomwenteling.

Wanneer je crank bijvoorbeeld 2,5 mm korter is, betekend dat (met pedaal in bovenste positie) al een 5 mm grotere heuphoek. 2,5mm crank + 2,5 mm zadelhoogte. Ik hoor je denken. Wat maakt die 5mm voor verschil uit. Maar uit eigen ervaring kan ik je beloven, dat is een groot verschil. Ik heb het zelf kunnen ervaren en al heel wat klanten met mij. Vorige week eerst met 172,5 mm crank gefietst. Daarmee had ik een cadans van rond de 80 en rugklachten. Een paar dagen daarna, met dezelfde fiets, maar nu 170mm cranklengte. Geen rugproblemen en cadans naar 90. Dus kortom: Kortere cranks maken het fietsen veel soepeler. Gelukkig is de trant tegenwoordig ook: Kortere crank. lees verder in mijn eerdere blog: bepaling cranklengte

ad2. Zadel naar voren en omhoog

lichaamszwaartepunt op de fiets
Een andere oplossing kan zijn om je zadel verder naar voren te zetten en iets omhoog. Om dezelfde zadelhoogte te houden, moet het zadel ook altijd iets omhoog, wanneer je het naar voren schuift. Dit komt door de schuine zadelpenhoek. Hiermee maak je de heuphoek (met pedaal omhoog) groter. De beperkende factor hierbij is je balans op de fiets. Zet je je zadel te ver naar voren, dan komt je zwaartepunt voor de trapas te liggen en val je als het ware voor over. Je krijgt te veel druk op handen en levert kracht om op het zadel te blijven (lees: niet naar voren te glijden). Dit is energie, die je liever in het fietsen steekt en niet om op je zadel te blijven zitten. Dus verloren energie

ad3. Stuur omhoog zetten

Dit is een oplossing, die we liever niet hebben. We willen natuurlijk zo aerodynamisch mogelijk op de fiets zitten. Maar wanneer we na de vorige 2 stappen zien dat het nog steeds moeite kost om soepel te fietsen, of spanning op de rug ontstaat. Kan de oplossing zijn, om je stuur iets verder omhoog te zetten. Tijdens mijn fietsafstellingen gebruik ik een verstelbare stuurpen, om de juiste lengte en hoek van de stuurpen te bepalen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over rug- of heupklachten tijdens fietsen. Of benieuwd wat ik voor jou kan betekenen. Stuur een mail naar info@fityourbike.nl of bel 06-19953394.