Wanneer mensen bij mij komen voor hun fietsafstelling kijk ik altijd eerst naar opvallende punten op zadel en schoenplaatjes. Schoenplaatjes laten soms een heel levensverhaal zien. En dan bedoel ik onder andere:

  1. Staat de rotatie wel goed afgesteld?
  2. Waar komt de meeste belasting op het plaatje?

Bij FitYourbike stellen we alles op jouw eigen fiets af, dus ook schoenplaatjes. Alleen op de fiets kan ik zien hoe jouw schoenplaatje afgesteld moet worden. Ik kijk daarbij naar de schuine vlakjes aan de achterzijde van je racepedaal. Ik wil deze links en rechts evenveel zien. Is dat niet zo, dan betekend dat je je voeten in een bepaalde stand dwingt. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw knieën.

Verder kan ik ook zien waar de meeste belasting zit. Dit komt deels door het lopen, maar het geeft wel aan of je iemand bent die meer op de buitenkant van de voeten beweegt, of neutraal. Belangrijk is om de druk gelijkmatig over je voeten te verdelen. Met schuine wigjes kan dit verbeterd worden. Ook dit testen we op de fiets. En dat betekend echt testen, testen en nog eens testen. Is een wigje stabieler, of twee. Is een in de voorvoet beter, of juist vanuit de hak.

Zo komen we tot jouw unieke afstelling van de schoenplaatjes.

Kijk je naar deze schoenplaatjes, dan zie je duidelijk dat deze fietser heel erg over de buitenkant van zijn voeten beweegt. Met deze slijtage heeft hij uiteindelijk zijn eigen “wig” gemaakt. Wanneer hij nu nieuwe schoenplaatjes neemt, verwacht ik een veel hogere druk aan de buitenkant op zijn voeten en daarmee weer veel meer beweging in de schoenen en van de knieën. Daarnaast is te zien dat de rotatie niet helemaal goed is afgesteld aan een kant is het schuine vlakje veel verder ingesleten dan aan de andere kant. Dus wil zijn voet van nature anders bewegen, wat ook weer gevolgen heeft voor knieën.

Elk schoenplaatje heeft zijn eigen levensverhaal.