FitYourBike level 4 Bikefitter (IBFI)

FitYourBike is aangesloten bij de ISCO en IBFI

Wat houdt dit in?

International Bike Fitting InstituteFitYourBike - IBFI level 4

FitYourBike is de enigste level 4 (IBFI) bikefitter in Nederland, het hoogst haalbare level volgens de norm van de I.B.F.I (International Bikefit Institute).

Fietsen is in 2020 populairder geworden dan ooit. Er zijn nog nooit zoveel fietsen verkocht en dat zie je ook wanneer je op de weg of in het bos fietst. Hierdoor is een wildgroei ontstaan van bikefitters. Op moment kan iedereen zichzelf bikefitter noemen, ongeacht ervaring, kennis, achtergrond en gebruikte meetinstrumenten. Dit stelt de branche open voor ongetrainde, onervaren personen die niet kundig genoeg zijn om het juiste advies geven en slechte servicenormen kennen. Zo blijft de fietser achter met een slecht ervaring in de bikefit branche.

Met zoveel kwalificaties voor bikefitting in de markt, is het voor de fietser moeilijk om expertise en kennis tussen de verschillende bikefitters te vergelijken.

Het Internationale Bike Fitting Institute (IBFI) is een internationale organisatie die een wereldwijde standaard ontwikkelde voor de Bikefit-wereld. Door een internationaal erkend accreditatieschema aan te bieden, beschermt IBFI gecertificeerde Bikefitters en helpt het fietsers om inzicht te krijgen in de kennis en ervaring van deze Bikefitters. De IBFI organisatie staat onder toezicht van enkele ’s werelds beste bikefitters en experts, en wordt ondersteund door organisaties en onderwijsaanbieders in de branche.

Om toegang te krijgen tot een hoger level, moet de Bikefitter aan steeds meer eisen voldoen. Meer fits (dus ervaring),  meer opleidingen gedaan hebben en over de beste materialen beschikken.Ik ben er trots op dat ik level 4 bikefitter (IBFI) ben.

 

Internationaal School for Cycling OptimalisationISCO

De I.S.C.O. is in oktober 2013 opgericht door de wereldbekende Duitse Bikefit studio gebioMized uit Munster om hun ervaringen met biomechanische bikefittingen in theorie en praktijk te delen. Deze opleider voor Bikefitters wil de kennis en kunde vergroten inzake klantgerichte en wetenschappelijk onderbouwde bikefitting, die de ‘standaard’ bikefits overstijgt. Focus ligt op de kwaliteit van bikefit advies en een breder pakket aanbieden, door naast fits ook advies te geven over oefeningen naast de fiets (core en mobiliteit).

Het concept bevat verschillende niveaus – van beginner tot expert. Het multidisciplinaire team van docenten uit de bewegingswetenschap, fysiotherapie, fietsindustrie biedt de toegang tot de meest up-to-date technologie en kennis. Vanuit de ISCO organisatie worden regelmatig webionairs en congressen georganiseerd, waarvan Bikefitters uit heel de wereld gebruik maken.

Een belangrijk aandachtspunt van de bikefit opleidingen is het leren analyseren en toepassen van de verschillende bikefit systemen, die gebioMized heeft ontwikkeld (dynamische zadel- en voetdrukmeting) en het effect hiervan op de contactpunten fietsdynamica. In level 1 gaat het vooral om het contactpunt zadel, in level 2 meer op de trapbeweging en voetdrukmeting. Elk niveau wordt afgesloten met een certificaat.