Een fietsafstelling doe je niet zomaar en ook niet wekelijks of maandelijks. In veel gevallen is er een aanleiding om op zoek te gaan naar iemand die jouw optimale fietsafstelling kan verzorgen. Of het nu gaat om een blessure, pijnklachten of prestatieverbetering, je wilt beter en lekkerder op je fiets zitten en daarvoor moet jouw fiets op jouw lichaam en jouw flexibiliteit worden afgesteld.

Hoe gaat een professionele Bikefit bij FitYourBike in zijn werk?

Als orthopedisch technicus ben ik gewend om te analyseren hoe mensen zich bewegen. Is er bijvoorbeeld een asymmetrie tussen links en rechts aanwezig? Je fiets is symmetrisch opgebouwd, maar wij als mensen niet. Het is belangrijk deze asymmetrieën op te sporen. En dan de afstelling van je fiets en schoen(plaatjes) hierop aan te passen.

Belangrijk is dat niet jij je aanpast aan je fiets, maar dat ik je fiets aanpas aan jou. Door mijn jarenlange ervaring als bikefitter ben ik getraind om deze bewegingen te analyseren.  Ik heb verstand van het menselijk lichaam en de motoriek. Het zijn de kleine details waar het omgaat. Je krachtoverbrenging begint bij de pedalen, wanneer je daar stabiliteit mist, dan werkt dit door naar boven.

Stel dat een voet meer naar binnen zakt dan de ander, dan creëer je dus een beenlengteverschil. Je gaat hierdoor scheef op je zadel zitten, waardoor je meer druk op je zadel ervaart aan een kant. En je kan eerder last krijgen van je onderrug, of dove handen. De basis hiervoor is een goede ondersteunende fietszool, die deze kanteling tegengaat. Ik werk met fietszolen, die met warmte vervormbaar zijn. Daarnaast werk ik met wigjes om de stabiliteit en druk nog beter te krijgen op voeten en knieën. Lees hierover meer in een eerder geschreven blog over ……

Onafhankelijk advies

Als professioneel Bikefitter ben ik niet gebonden aan een fietsenzaak of specifieke merken. Mijn afstellingen en advies zijn volledig onafhankelijk. Hierdoor kan ik gebruik maken van de beste materialen. mijn insteek is om je fiets af te stellen met de materialen die erop zitten. Maar het kan voorkomen, dat het zadel niet bij je past, of een andere stuurpen nodig is. Bij FitYourBike hebben we verschillende zadels liggen die we kunnen testen. Met een verstelbare stuurpen bepaal ik de ideale lengte en hoek. Mijn insteek is dat je mijn bikefit studio verlaat met een goed afgestelde fiets, zodat je direct op pad kunt.

100% aandacht

Voor een Bikefit neem ik alle tijd en stop ik niet voordat ik de optimale fietsafstelling heb bereikt. Dit houdt in dat ik heel veel test. Is een wigje in de schoen stabieler, of 2. Je zadelhoogte bepaal ik in 3mm nauwkeurig. We gaan in stappen van 3mm naar boven, beneden, naar voren en naar achteren. Telkens testen we of je meer vermogen kunt leveren, minder spanning op de benen hebt, minder druk op je handen hebt en een stabielere zit hebt. Dit vergt veel aandacht en doorzettingsvermogen.

Ik ben pas tevreden, wanneer ik het maximale uit de bikefit heb kunnen behalen. Je mag zelfs tot 8 weken terugkomen voor fijnafstelling, zonder extra kosten.

Professionele metingen op basis van kennis en wetenschap

Bij mijn metingen maak ik gebruik van wetenschappelijk onderbouwde meetapparatuur van Gebiomized. Met deze apparatuur voer ik drie verschillende metingen uit die de basis vormen voor jouw ideale fietsafstelling.

Videoanalyse

Met videoanalyse bepaal ik jouw ideale fietshouding. Digitale camera’s nemen jou van de voor-, achter- en zijkant op. De software maakt de evaluatie mogelijk van verschillende lichaamshoudingen en de gewrichtshoeken tijdens het fietsen. Hoe beweegt je rug? Welk traject legt jouw knie af? De video brengt alles in beeld. Zo kunnen veranderingen in fietsafstelling worden gedaan (zadelhoogte, stuurafstelling, ed.), om zo tot de meest optimale houding te komen. Deze videoanalyse ga je doen op jouw eigen fiets. Dit is namelijk de fiets waarop je urenlang traint. Dat vraagt om een optimale verdeling van krachten.

Zadeldrukmeting

FitYourBike besteed daarom veel aandacht aan het juist positioneren van jouw zadel. Daarvoor maak ik gebruik van zadeldrukmeting. Een flexibele zadeldrukmat waarin 64 sensoren zijn verwerkt. De gemeten data worden draadloos overgedragen naar pc/laptop, waardoor de metingen zowel binnen op de rollerbank, als buiten op straat kunnen plaatsvinden. De dunne mat wordt op je zadel gefixeerd, waarmee ik de drukverdeling op je zadel kan meten. De drukverdeling in bepaalde zones worden in kleur grafisch weergegeven. Ik zie hoe je je op het zadel beweegt, zit je en of jouw zadel wel optimaal is afgesteld.

Voetdrukmeting

Met de voetdrukmeting optimaliseer ik het contactpunt fietsschoenen en pedaalsysteem. De flexibele meetzool beschikt over 32 sensoren aan iedere kant. De gegevens worden draadloos overgedragen naar desktop/pc en daar opgeslagen. De maximale meetfrequentie is 200Hz, waardoor sportieve beweging met een hoge graad van nauwkeurigheid vastgelegd kan worden. Naast de druk, zie ik ook de op de pedaal werkende kracht op elk punt van de trapcycles. Bijvoorbeeld, kan dus een asymmetrie in de links- rechtsvergelijking gevonden worden.

Bikefit pakketten op maat

Geen blessure, pijnklacht of prestatieverbetering is hetzelfde. En iedere type fiets(er) is weer anders.  Daarom heb ik verschillende Bikefit pakketten samengesteld. Zo heb ik voor elk type fiets(er) en budget een Bikfit pakket.

Wat is jouw optimale fietsafstelling?

Wil je weten wat jouw optimale fietsafstelling is, neem dan contact met mij op of maak een afspraak.