Regelmatig zie ik klanten met zadelpijn klachten, die voor een “lekker” zacht zadel hebben gekozen en denken daarmee de ideale oplossing te hebben gevonden. Maar is dat ook echt de oplossing? Of geeft dat nog meer problemen, of juist andere problemen?

Afgelopen week had ik een klant voor een fietsafstelling, die last had van zadelpijn aan de linkerkant op het zadel. Na het fietsen had hij soms moeite met plassen, dit was pijnlijk. Ook had hij moeite om met losse handen, stabiel te kunnen fietsen. Hij fietst met een zeer zacht, rond gel zadel.

Nadat we de zadeldrukmeting en videoanalyse hadden gedaan, konden we wel verklaren waarom hij problemen had. We zagen een hoge piekdruk aan de linkerkant op het zadel en veel druk voorop het zadel. Ook bleef deze druk altijd aanwezig op deze plaatsen.

Dit zadelprobleem heeft 2 oorzaken:

  1. Het zadel is veel te zacht, waardoor hij scheef wegzakt aan de rechterkant. Dit levert veel druk op aan de linkerkant in de lies. En de lies is juist een plaats waar je geen druk kunt hebben. Hier lopen immers veel zenuwen en bloedvaten naar de benen. Doordat het zadel zo zacht is, zakt het te veel in bij je zitbotjes (waar je juist druk kunt hebben) en komt dit weer omhoog aan de voorkant. Wat extra druk geeft op perineum en zorgt ervoor dat het bekken minder voorover gekanteld wordt. Dit geeft immers nog meer druk aan de voorkant. Wanneer het bekken niet gekanteld wordt, zorgt dit weer voor extra spanning op je rug. Al met al dus geen vooruitgang.
  2. Verder staat het zadel te hoog. Wanneer een zadel te hoog staat, krijg je ook meer druk op de voorkant van het zadel en ga je scheef zitten. Met wederom bovenstaande problemen.

We hebben het zadel omgeruild voor een harder zadel, met uitsparing aan de voorkant. Je ziet direct dat hij veel meer druk heeft achterop het zadel en de voorkant is veel meer ontlast. Ook kan hij nu zijn bekken kantelen, waardoor zijn rug veel rechter is.

zacht zadel-hard zadel- Fityourbike Zacht zadel de “ideale” oplossing, of toch niet? Een zacht fietszadel kan druk op plaatsen geven, waar je juist geen druk wilt hebben (links). Rechts is de zadeldrukmeting te zien, wanneer er een harder zadel is gebruikt. De stabiliteit is veel beter en veel minder druk op weke delen. FitYourBike

 

Op de zadeldrukmeting zien we grote verschillen. Het zwarte lijntje laat zien hoe hij beweegt op zijn zadel. Ideaal gezien is dat als een liggend achtje. Links is te zien, dat hij meer van voor naar achteren beweegt. Hoe meer voor-achterwaartse beweging, hoe meer wrijving. En dus hoe eerder zadelproblemen kunnen ontstaan. Rechts is dat veel minder. En doordat hij nu meer van links naar rechts beweegt, gaat de druk er elke trapbeweging ook af. Hierdoor hebben zenuwen en bloedvaten even rust. Verder zit hij nu verder achterop zijn zadel, waardoor hij ruimte heeft om zijn bekken te kantelen naar voren en zijn rug ontlast. De rode lijn, laat zien dat hij nu rechter op zijn zadel zit.

 

Kortom: Een zacht zadel. Lijkt de ideale oplossing, maar kan soms juist voor extra klachten zorgen. Een hard zadel geeft meer feedback over waar je zit op je zadel en ontlast kwetsbare delen van je zitvlak.