Zadelpijn: “Ik ben een sportieve wielrenner (man) van 61 jaar met lichte drukklachten aan mijn zitvlak in de omgeving van de zitbotjes. Ik heb nu altijd pijn tijdens het fietsen, wat mijn fietsplezier voor een groot deel verpest. Shockwave therapie en dry needling hebben de klachten al een groot deel verholpen (verkalking aan de aanhechtingspezen), hopende dat zadeldrukmeting het laatste zetje geeft.”

Wanneer deze fietser bij mij komt, beginnen we met een uitgebreide intake. Dit om te horen wat zijn klachten zijn en wat hij allemaal al heeft geprobeerd. Hij blijkt vooral bij langere ritten klachten te hebben. Aan vooral het linker zitbotje. Hij is al bij een sportarts geweest, waarna hij shockwave en dryneedling heeft gehad. Dit heeft de klachten al grotendeels verlicht, maar toch houdt hij klachten.

Zadeldrukmeting

Na de intake, zetten we zijn fiets in een speciale trainer en beginnen met de uitgangsmeting. Met de video- en zadeldrukmeting (matje van 64 sensoren dat over je zadel gaat en de bewegingen en druk meet op je zadel) vallen ons direct een aantal zaken op. Tijdens de zadeldrukmeting zien we duidelijk een verhoogde druk aan de linkerkant. Nog belangrijker, deze druk blijft ook de gehele trapbeweging aanwezig. Er is dus nooit een moment dat de druk er helemaal afgaat. Wat juist erg belangrijk is. De huid en onderliggend weefsel krijgt dan een moment van rust en herstel. Ook zien we dat hij niet helemaal recht op het zadel zit.

Met de camera’s zien we dit ook terug. Hij zit een beetje naar rechts op het zadel. Verder valt ook op dat hij vrij laag zit, zijn knieën bewegen niet mooi op 1 lijn, maar draaien een beetje naar binnen. Verder ligt het lichaamszwaartepunt ver naar voren, wat veel druk op nek, schouders en handen geeft.

Minder druk op zitvlak

Na overleg hebben we ervoor gekozen om niet alleen een zadeldrukmeting te doen, maar ook te kijken naar zijn houding. Tijdens deze 2 uur durende sessie, voelt hij dat hij makkelijker kracht kan leveren, meer ontspannen op de fiets zit en natuurlijk allerbelangrijkst: minder druk op zijn zitvlak heeft.

Conclusie:

Behalve de keuze van het juiste zadel, is het erg belangrijk om verder dan alleen het zadel te kijken. Zadelproblemen, hoeven niet altijd vanuit het zadel te ontstaan. Een verkeerd afgestelde fiets, of instabiliteit vanuit de voeten, kan ook zadelpijn veroorzaken.